U kunt Visspecialist Struik 5 dagen per week vinden in Midden-, Zuid-Nederland en Vlaanderen .

Wij komen elke week bij u langs om u te laten genieten van onze verse, gebakken en gerookte vis en kant en klare maaltijden.
Ook kunt u bij ons terecht om voor de feestdagen of een andere gelegenheden overheerlijke visschotels te bestellen. U kunt dat doen via de pagina ‘Bestellen’ of door contact met ons op te nemen.

Ook roken wij zelf onze paling en zalm. U kunt dit live zien bij ons aan de kraam.
Van oorsprong komt Daan Struik uit een vissersfamilie. De familie had twee soorten visserijbedrijven, de palingvisserij en de visserij op schubvis.

Paling

Visserij

De palingvisserij vond hoofdzakelijk in de zomer plaats, dit beroep werd van vader op zoon doorgegeven en van jongs af aan werden de fijne kneepjes van het vak geleerd. De paling werd voornamelijk met fuiken gevangen en later met kubben. Kubben zijn fuiken zonder vleugels. Hier zaten wilgenstokken aan vastgebonden om het net gespannen te houden. Aan boord van de vissersboot werden de gevangen palingen in een beun gedaan. Zo konden ze in stromend water levend worden gehouden. Tijdens het transport naar huis gingen de palingen in een tank met grondwater en zuurstof. Eenmaal thuis werden ze direct weer in tanken met stromend water gedaan om zo de palingen levend te houden. Op deze manier waren de palingen altijd levend en dus vers.

Vangst

Een groot deel ging naar de handel om doorverkocht te worden een ander deel werd aan particulieren verkocht. Ook het schoonmaken van de levende paling behoorde tot de werkzaamheden. Een gedeelte kwam in een speciaal hiervoor bestemde rookoven te hangen. Deze ambachtelijk gerookte paling werd dan ook aan particulieren verkocht. Als bijvangst werden wolland krabben gevangen. Chinezen kwamen deze opkopen en werden voor eigen gebruik of doorverkoop gebruikt.

Schubvis

Visserij

De winter visserij bestond uit het vissen op schubvis. Dit werd met een ‘zegen’ gedaan. Een zegen is een groot sleepnet wat over de bodem van de rivier werd getrokken door middel van twee boten. In het midden van de zegen zit een kuil, dit is een soort zak, waar de vissen gestimuleerd werden in te zwemmen, eenmaal in de kuil werden ze er met een schepnet uitgeschept. Ook deze vissen werden, net als de palingen, in een beun aan boord in leven gehouden.

Vangst

De vangst was gericht op: snoekbaars, snoek, voorn en brasem. De snoekbaars en snoek gingen voornamelijk naar de handel, de brasem en de voorn werden uitgezet in visputten voor de hengelsport.

Visspeciaalzaak op de Hoogstraat in Werkendam

Door de aangescherpte Europese-regelgeving werd het voor Daan Struik niet meer mogelijk zijn beroep uit te oefenen waardoor hij werd gedwongen andere werkzaamheden uit te gaan oefenen. In 2004 werd besloten om een visspeciaalzaak in Werkendam te openen. Hiermee was het toch mogelijk de opgedane kennis over allerlei soorten vis in de praktijk te brengen. De oudste zoon, Jaap Struik, had zijn zinnen gezet op een rijdende verkoopwagen. Het leven van standplaatsen en markten trok hem aan. Het bedrijf werd uitgebreid met een verkoopwagen. Ook Corné Struik, de derde zoon, wilde in de vis. Er kwam een tweede verkoopwagen.

Groeiend bedrijf

Het bedrijf maakte een groei door waardoor het aantal personeelsleden toenam en het persoonlijk karakter van de visspeciaalzaak afnam. Daan Struik besloot de Visspeciaalzaak te verkopen en zelf op een verkoopwagen te gaan rijden. Daan en Jaap rijden nu allebei op een verkoopwagen onder de naam Visspecialist Struik. Corné kreeg de mogelijkheid om een bestaande viszaak over te nemen en werkt daar inmiddels met veel plezier.

Door het kleinschalige karakter kunnen wij onze klanten een goede kwaliteit garanderen en hebben wij de mogelijkheid om onze klanten uitgebreid te adviseren. Belangrijk is het persoonlijk contact met de klant, dit hebben wij als bedrijf hoog in het vaandel staan en hopen hiermee onze klanten van dienst te zijn.Ons brede assortiment aan vis geeft enorm veel mogelijkheden voor het bereiden van vis. Kant-en klare maaltijden, gerookte vis, bbq-producten, diverse belegde broodjes , lunchhapjes en nog veel meer zijn in de verkoopwagen te vinden. Daarnaast zijn onze salade schotels divers en zijn deze ook via onze website te bestellen.